1 av 2
Interiör från Bergtex AB. Foto Ellenor Erixson Sveriges Radio 2012-06-01
2 av 2
Under de senaste veckorna har de anställda haft lite att göra, en del har börjat lösa korsord för att få tiden att gå. Foto: Ellenor Erixson/Sveriges Radio
Kronoberg

Anställda utan lön efter ägarbyte

Inga löner för personal på Bergtex AB
1:26 min

Det har gått en vecka sedan de anställda på Bergtex AB i Lagan skulle fått ut sina löner. Företaget som främst gör madrasser har cirka 30 anställda och genomgick för drygt en månad sedan ett ägarbyte.

En anställd på Bergtex, som vill vara anonym, berättar om stämningen på företaget.

– Det är väldigt tråkigt och uppgivet. Företaget har funnits här länge och flera har jobbat här i många år, det är väldigt tråkigt, säger hon.

Vad har företaget gett för besked?

– De som äger företaget har fortfarande inte varit här, därför vi vet inte mycket mer. De nya ägarna har de senaste fyra veckorna bara gett olika besked om när de ska komma och besöka företaget. Förra fredagen fick vi ju ingen lön, så det var ju det beskedet vi fick, sedan vet vi inte mer, säger en anställd på företaget som vill vara anonym.

De har ingenting att göra

Vår anonyma källa berättar också att de anställda på företaget inte haft något att göra de senaste veckorna, inga ordrar har kommit in och det saknas pengar att köpa material för. För att fördriva tiden har de anställda börjat sy på egna grejer och lösa korsord eller så har de tagit ut innestående ledighet.

Det var för drygt en månad sedan som Bergtex AB i Lagan genomgick ett ägarbyte, från Kungsängen till Gekko Textiles. Och enligt överenskommelse mellan företagen ska den förre ägaren, Kungsängen, fortsätta sköta viss administration, där bland annat lönerna ingår.

Kungsängens vice vd Ola Edman har erkänt att det ingår i deras administrationsuppgifter att betala ut löner, men han kan inte svara på varför de inte betalats ut, utan hänvisar till de nya ägarna, som vi inte kunnat få tag på.

Vad tänker du kring framtiden?

- Ja, konkurs. Och jag tror att jag kommer att få söka nytt jobb, det tror jag absolut, säger en anställd på företaget Bergtex AB i Lagan, som vill vara anonym.

Fredrik Ekstrand, ombudsman i Ljungby på IF Metall Kronoberg, berättar att facket idag skickat krav till de nya ägarna Gekko Textiles att snarast betala ut lönerna till de anställda på Bergtex AB. I annat fall kommer facket om tre veckor lämna över ärendet till Tingsrätten och begära företaget i konkurs.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".