Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Mer kommunala pengar till Växjöborna nästa år

Publicerat måndag 4 juni 2012 kl 12.30
Alliansens budgetförslag
1:46 min

Växjös borgerliga allians satsar över 100 miljoner kronor extra i budgeten för 2013.  Bland annat till skolan och sommarjobb till alla gymnasieungdomar. Satsningarna är inte finansierade fullt ut och pengarna tas från kommunens sparade pengar.

-- Vi behöver de pengarna nu när Sverige går in i lite sämre tider genom den dåliga internationella konjunkturen. Vi vill inte bromsa upp i Växjö utan fortsätter att expandera, säger Bo Frank (M) kommunstyrelsens ordförande.

Den borgerliga styrande alliansen väljer att satsa mer pengar i den kommunala verksamheten nästa år - att utöka budgeten. Efter de generella vardagsbesparingarna för nämnderna på 0,5 procent blir nettotillskottet 124 miljoner kronor.

Sommarjobb till alla gymnasieungdomar
Exempel på satsningar är sommarjobb till alla gymnasieungdomar, nystartsjobb och mer pengar för att klara den dramatiska ökningen av ekonomiskt bistånd. Nämnden för Arbete och Välfärd tillförs 40 miljoner kronor.

– Vi står inför en situation när socialbidragen nästan exploderar i kommunen, vi måste börja betala vad det faktiskt kostar, säger Bo Frank. 

Minus på 67 miljoner kronor
Det blir även 8 miljoner kronor mer till gymnasieskolorna, och en rad andra satsningar. Men den utökade budgeten är inte finansierad fullt ut, alliansen väljer att låta det bli ett minus på 67 miljoner i vid årets slut och ett minus på 39 miljoner år 2014. Ett budgeterat underskott.

Pengarna tar vi ur kommunens stinna kassakista på cirka 750 sparade miljoner istället, säger Bo Frank:

– Ja, vi använder sju års överskott till att underbalansera budgeten 2013 och 2014 för att hålla en jämn ökningstakt för Växjö kommun.
Vad tror du staten säger om den underbalanserade budgeten.

"De är välkomna hit för att diskutera budgeten"
– De är välkomna hit och diskuttera det med oss, så ska vi diskuttera hur vi ser på statens roll när det gäller flyktingmottagande, säger Bo Frank.
Även om kommunen flaggar för besparingar om några år i stället, tror Bo Frank att Växjöborna är nöjda med att kommunen nu faktiskt använder de sparade pengarna som finns.

– Jag tror det är bra att det finns ansvarsfulla politiker som talar om för människor att när det är bra år så samlar vi i ladorna och när det är sämre använder vi de pengar vi sparat ihop.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".