Gårdshuset på Skolgatan vars ägare vill riva och bygga om till bostäder. Byggnadssantikvarie Samuel Palmblad och Mikael Karlsson (V) byggnadsnämnden vill rädda den unika gårdsmiljön. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Växjö

Äldre gårdsmiljö i Växjö skyddas inte

Kulturparken i Småland fick avslag på sin ansökan hos länsstyrelsen om att hela gårdsmiljön intill  fastigheten som kallas för "tusenåriga riket" på Skolgatan i Växjö skulle byggnadsminnesförklaras.

Tidigare i år berättade vi att fastighetsägaren vill ta bort gårdshuset som syns på bilden för att bygga lägenheter. Gårdsmiljön är en av de sista resterna av Växjö trästad som byggdes upp efter den stora branden 1843.

Gårdens vara eller icke vara har debatterats flitigt på tidningarnas insändarsidor och här i Sveriges Radio. Detta sedan det stod klart att den nya ägaren vill riva de gamla uthusen som idag  används som förråd och samlingslokal för hyresgästerna i fastigheten.

Nyheter
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".