Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix.
Kronoberg

Sjukgymnasterna slängs ut i kylan

1:53 min

Vårdcentralen Achima Care i Vislanda tvingas lägga ner sex filialer där man har sjukgymnastik och 2 000 patienter berörs. Anledningen är att Achima Care inte klarar landstingets krav för att få ekonomiskt stöd.

Nu tvingas sjukgymnasten Magnus Fiedler som jobbar på filialen i Ryssby och som är uppsagd av Achima Care, att starta eget. Men utan avtal och ekonomiskt stöd från landstinget blir det tufft att konkurrera med andra sjukgymnaster säger han.

– Jag kan inte som privatpraktiserande  konkurrera på lika villkor som mina kolleger som har avtal, säger sjukgymnasten Magnus Fiedler.

Drar in det ekonomiska stödet
I mars beslöt landstingsstyrelsen att dra in det ekonomiska stödet till flera filialer inom primärvården. Hårdast drabbades vårdcentralen i Vislanda Achima Cares filialer som alla arbetar med sjukgymnastik. 2 000 patienter drabbas.

Sex av deras filialer får inget ekonomiskt stöd efter första augusti. För att ge stöd till en filial kräver landstinget att en stor del av de som bor nära en filial också har listat den vårdcentral som driver filialen.

Klarar inte av kraven som ställs
Det kravet klarade inte fem av Achimas filialer i Växjö och inte heller deras filial i Ryssby. Magnus Fiedler är från den 1 augusti uppsagd av Achimas Care. Om han ska fortsätta som privatpraktiserande sjukgymnast måste han kraftigt höja patientavgiften.

– För att kunna överleva som sjukgymnast måste man ta betalt som en hantverkare, runt 400 kronor per patient.

Begränsning av det fria valet
Den senaste vårdreformen talar mycket om patientens fria val, men när det gäller sjukgymnasterna handlar det om snarare om en begränsning av det fria valet anser Magnus Fiedler.

– Vi är i dag remissfria som sjukgymnaster och patienterna får vända sig till vem de vill, men det är ju inte riktigt på det viset. Det blir ju en konkurrens på olika nivåer. För att jag ska kunna överleva som företagare måste jag ta mer betalt än mina konkurrenter.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista