1 av 4
Här ska det bli en granallé, av den serbiska granen. Foto Ellenor Erixson/Sveriges Radio
2 av 4
En av de nya tallarna i Teleborgsskogen. Foto:Ellenor Erixson/Sveriges Radio
3 av 4
Lars Andersson, Kommunekolog i Växjö kommun. Foto: Ellenor Erixson/Sveriges Radio
4 av 4
De nya arterna är markerade med blå band för att man ska kunna ha koll på dem i framtiden. Foto:Ellenor Erixson/Sveriges Radio
Växjö

Nya arter i stormdrabbad skog

1:42 min

Idag inviger Växjö kommun Linnés arboretum i Teleborg. Därmed visas 150 nya sorters träd och buskar i den tidigare stormdrabbade Teleborgsskogen.

Kommunekolog Lars Andersson guidar oss i skogen.

– Där vi går nu är det en stig och på båda sidor har vi planterat granar, den serbiska granen. På sikt kommer detta att uppfattas som en allé, idag går det inte riktigt att uppfatta det då granarna bara är en halvmeter höga. Men om ett tiotal år är det nog väldigt effektfullt här, säger han.

Efter Gudrun och Per behövdes mer skog

Idag är det invigning av Linnés arboretum i Teleborgsskogen i Växjö. Växjö kommun har under fem år, i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, låtit sätta 10 000 nya plantor av 150 olika regionala och exotiska sorter i Teleborgsskogen.

Det var efter stormarna Gudrun och Pers härjningar, 2005 och 2007, som det fanns ett behov av att göra något åt Teleborgsskogen, hälften av all skog föll då i de kraftiga stormbyarna.

Att skapa ett så kallat arboretum innebär att man medvetet låter plantera in olika sorters träd och buskar, som man sedan har ett informationsansvar kring.

Spännande skog för att hedra Carl von Linné

Och anledningen till att Växjö kommun gjort ett arboretum är för att skapa en spännande skog för framtiden och för att symboliskt hedra Carl von Linnés arbete, då han skickade ut lärjungar i världen för att hämta hem nya växter.

Men enligt Lars Andersson är det inte helt okontroversiellt att föra in nya sorter.

– Det gäller att vara väldigt vaksam med vilka sorter man tar in. Vi vill inte ha in invasiva arter som kan sprida sig vind för våg. Vi har valt ett område som ligger mitt inne i bebyggelsen, så risken för spridning är inte särskilt stor och sedan genomför vi kontroller av plantorna också, säger Lars Andersson, kommunekolog på Växjö kommun.

Reporter Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista