Foto: Scanpix
Kronoberg

Självserviceautomater vid sjukvårdsbesök

1:37 min

När vi ska till doktorn kommer snart  vårt först möte med sjukvården vara  en maskin, en självserviceterminal där man registrerar sjukvårdsbesöket. Åsikterna om detta är delade. Att välkomnas av en datamaskin är inte bra säger kritikerna.

I tisdags bestämde den  borgerliga landstingsmajoriteten att systemet med självserviceterminaler ska införas på sjukhus och vårdcentraler.

– Jag är ganska övertygad om att det kommer att bli en förbättring för patienterna. Visserligen kommer inte maskinen att kunna tala om hur lång kön är, men det kommer att finnas personal att fråga, säger Susanne Frank landstingsstyrelsens ordförande

Kontant- och kortbetalning slopas

 Vid sjukvårdsbesöket knappar patienten  in sitt personnummer och sätter sig sen och väntar på doktorn. Fakturan kommer sen hem med posten.

Första mötet av en maskin förstör

Oppositionslandstingsrådet och socialdemokraten Anna Fransson tycker inte om systemet

– Vi vill att förslaget återremitteras. Det handlar om hur patienter bemöts. Hur får Linnea 85 år den första kontakten med vården. Ska det vara en apparat eller en människa.

Nya systemet inför successivt

Nu införs det här systemet successivt. Det tar en tid att upphandla Självserviceterminalerna, men fakturabetalning kan i stort sett införas omedelbart. Landstinget kommer nu att öka antalet kundfakturor från 90 000 till 460 000 fakturor.

– Jag tror att de allra flesta människor som besöker vården idag har andra räkningar så det blir inget konstigt att också betala den här fakturan i slutet av månaden, säger Susanne Frank

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista