Erika Nyström och Madeleine Johansson Foto Ellenor Erixson/Sveriges Radio
Växjö

Ont om veganmat på Växjös restauranger

1:19 min

Just nu pågår en granskning om hur det ser ut på Växjös restauranger när det gäller att servera veganmat. Det är Madeleine Johansson och Erika Nyström som driver bloggen Vego i Växjö som dragit igång arbetet i samarbete med Djurens Rätt.

Madeleine Johansson kan hittills berätta att Växjö inte är så vego-vänligt.

– Det är tyvärr inte jättebra. Vegetarisk mat brukar de flesta ha, men när det kommer till vegansk mat så brukar det bli problem, säger hon.

Granskning av restauranger i Växjö
Det var i början av året som Madeleine Johansson och Erika Nyström startade sin blogg, efter att de sett att det finns ett behov av att lättare kunna hitta information om var man till exempel kan äta vegetarisk och vegansk mat i Växjö.

Under året genomför kvinnorna, i samarbete med Djurens Rätt, en granskning av restauranger i Växjö, för att se hur vego-vänliga de är.

Endast erbjudna en rätt
Restaurangranskningen innebär att Medeleine och Erika tillsammans med medlemmar från organisationen bokar bord och meddelar att de är vegetarianer och veganer. Därefter prickar de av kriterier efter en lista där de till exempel ser över hur bemötandet är och vilket utbud de har. Hittills har de bara blivit erbjudna en rätt, vilket de är kritiska till.

Madeleine Johansson anser att deras granskning är viktig.

- Det är viktigt för alla vegetarianer och veganer som vill äta bra mat. Vi vill också ut och äta. Vi vill också ha trevligt på krogar, restauranger och kaféer. Vi vill ha bra mat, inte bara sallad, för det är inte särskilt intressant säger Madeleine Johansson som driver bloggen Vego i Växjö.

 Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista