Mats Johnsson Foto: Elisabeth Andeberg/Sveriges Radio
Alvesta

Franzén sparkas ut ur alla kommunala bolag

2:05 min

När Lars-Olof Franzén (A-A) ansåg att det kommunala bolaget Alvesta Utveckling AB gynnade ett enskilt företag överklagade han till förvaltningsrätten. För detta sparkas han nu ifrån sina poster i alla de kommunala bolagen. – Jag har inget förtroende för honom längre, säger kommunalrådet Mats Johnsson (M).

Lars-Olof Franzén sitter själv med som ledamot i det kommunala bolaget Alvesta Utveckling AB. Men vid ett möte då han inte själv var närvarande togs det ett beslut som han ansåg skulle vara ett gynnande av enskilt företag. Något som strider mot lagen.

Franzén begärde ut beslutet och skickade det till förvaltningsrätten för att överklaga.

Nu anser Mats Johnsson att protokollet och beslutet som Lars-Olof Franzén använde sig av var sekretessbelagt och säger att han kan inget annat än att föreslå för kommunfullmäktigeledamöterna att sparka ut Franzén från alla hans uppdrag inom de kommunala bolagen.

"Det är en förtroendekris"

– Det handlar om en förtroendekris. Man agerar helt enkelt inte på det sättet när man arbetar i en bolagsstyrelse. Oppositionspolitik driver man i nämnder och på fullmäktigemöten, inte i bolagsarbetet, säger Johnsson.

Lars-Olof Franzén säger att han är förvånad. Det handlar för honom inte om att driva oppositionspolitik. För honom handlar det om att se till så att skattebetalarnas pengar går till rätt saker, och eftersom han anser att Alvesta Utveckling AB gynnar ett enskilt företag så går inte pengarna dit de ska.

– Så här kan det inte få fortsätta. Vi sa att vi skulle fortsätta vara öppna då vi bildade de kommunala bolagen, precis som vi är med nämnder och förvaltningar. Men nu när jag har överklagat ett beslut så anklagar de mig för att ha röjt sekretessbelagda handlingar. Hur ska man då kunna åstadkomma förändringar, om man inte får överklaga? undrar han.

Det är ingen hemlighet att det har varit strider mellan Lars-Olof Franzén och oppositionspolitikerna. Men det har inget med saken att göra säger Mats Johnsson, detta beslut skulle han ta vem det än var som hade agerat såsom Lars-Olof Franzén gjorde.

Men Franzén själv tror annorlunda och har ingen förståelse för beslutet majoriteten av kommunstyrelsen tagit.

– Detta var ett sätt för dem att bli av med den som granskar besluten, säger han.

Du sitter med i Alvesta Utveckling AB, Alvesta Kommunföretag AB och Allbohus Fastighet AB. Mats Johnsson berättar att de har inget förtroende för dig att sitta kvar i något av dessa bolag, vad säger du om det?

– Det är Mats Johnsson och Robert Olesen (S) som inte har förtroende för mig. Jag vet att jag har väljarnas förtroende. De har valt mig för att förvalta deras intressen och när jag ser att något är fel, då agerar jag.

Kommer du att sluta med politiken?

– Nej. De får bära ut mig, vilket de kanske kommer att göra också.

Beslut om Lars-Olof Franzén ska sluta alla sina uppdrag tas slutgiltigt i kommunfullmäktige den 20 juni.

Elisabeth Anderberg
elisabeth.anderberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista