Kronoberg

Sommarskola i Ljungby utan ekonomiskt stöd

1:37 min

I år ger Skolverket inget extra ekonomiskt stöd till de kommuner som vill arrangera sommarskola för de elever som inte lyckats få godkänt i alla ämnen. I Växjö kommun har man därför funnit alternativa lösningar, men i Ljungby kommun satsar man i år ändå på en sommarskola.

Trots att skolverket i år inte betalar ut något extra ekonomiskt stöd för sommarskolor, väljer Ljungby kommun att anordna tre veckors sommarskola för de elever som inte uppnått målen under läsåret. Hans Holmqvist är en av de ansvariga för sommarskolan i Ljungby kommun.

– Det är 37 stycken som har anmält sig till sommarskolan, från 12 år upp till de som är 17-18 år gamla.

Ska man inte klara målen under terminen, eller ska man behöva gå i skolan även under sommaren?

-- Det kan ju finnas lite olika förklaringar till varför man inte nått målen. Självklart tycker jag att man ska ha som första mål att de ska klara det under den normala grundskoletiden, men vi tror på att det kan göra en skillnad, säger Hans Holmqvist.

Sveriges kommuner har tidigare kunnat söka extra ekonomiskt stöd för att finansiera sommarskolor åt de elever som inte uppnått målen under läsåret, men i år har skolverket alltså tagit bort den möjligheten. En förändring som i många kommuner leder till att sommarskolan inte blir av. Men det är också en förändring som man bland annat i Växjö kommun tycker är positiv. Kristina Gedda är koordinator för Elevhälsan i Växjö kommun.

– Det är mycket positiva diskussioner tillsammans med 7-9 rektorerna, att mycket tidigare ta tag i de eleverna som man ser inte nått godkända betyg. Vår sommarskola har varit positiv, men vi har vänt på det. Vi måste få fler elever godkända tidigare, genom bättre insatser under läsåret.

Klara Börjeson
klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista