FOTO: MIKKO LEHTIMÄKI / SCANPIX
Alvesta, Växjö

Bidrag till en förbättrad elevhälsa

1:30 min

Nu har Alvesta- och Växjö kommun fått statligt bidrag till att förbättra elevhälsan. Verksamhetschefen Anders Olsson är glad över beslutet och säger att man nu kan arbeta effektivare i förebyggande perspektiv.

Det är första gången som Skolverket betalar ut bidrag för att anställa mer personal till elevhälsan.

Anders Olsson, verksamhetschef för elevhälsan på barn- och ungdomsförvaltningen i Alvesta kommun, är glad över beslutet.

- Det känns jätteroligt! Vi vill ju ha en jättebra elevhälsa för våra barn och ungdomar i Alvesta kommun. I och med detta kan vi jobba mer med ett förebyggande perspektiv, säger han.


Mer personal

Alvesta kommun är en av de kommuner som fått statligt bidrag för att förbättra elevhälsan. Kommunen har ansökt om och fått drygt 560 000 kronor till att anställa mer personal till elevhälsan.  Enligt Anders Olsson kommer pengarna väl till pass.

- Den största skillnaden kommer nu vara inom det psykosocialaområdet. Vi kommer kunna öka vår grundbemanning vad det gäller tjänster för kuratorer, vilket är positivt. Vi kan ju se att den psykiska ohälsan finns i vårt samhälle. Och kan vi hjälpa och stödja ungdomar på ett tidigare stadium, så är ju vi jättenöjda, säger han.


Första gånger som Skolverket betalar ut bidrag

Det är första gången som Skolverket betalar ut bidrag till kommuner och skolor för kunna anställa mer personal till elevhälsan. De statliga bidragen betalas nu ut med anledning av att skollagen skärptes förra året. Och nu ska en skola ha tillgång till en samlad elevhälsa med skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator och personal med specialpedagoiska kompetens.

"Pengarna kommer ge resultat"

- Jag hoppas att fler av våra elever ska klara sina betyg, för en del av elevhälsan är ju att hjälpa och stödja eleverna att klara sina mål i skolan. Och att vi har barn och elever som mår bra i vår organisation, säger Anders Olsson, verksamhetschef för elevhälsan på barn- och ungdomsförvaltningen i Alvesta kommun.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista