1 av 2
Skolgården i Ryd är tom. Foto Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Gitte Ringberg. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Tingsryd

"Barnen blir lätt stillasittande"

1:21 min

Skolgården på Trojaskolan i Ryd består numera mestadels av asfalt utan större möjligheter för elever att leka och avaktivera sig.

Det måste göras något åt Trojaskolans skolgård i Ryd. Det tycker lärare, föräldrar och elever. I dag består skolgården mest av en asfaltyta utan så många möjligheter till aktiviteter.

Det måste ske en förändring

Gitte Ringberg arbetar på lågstadiet med idrott och tycker att det behövs en förändring av skolgården.

– Det finns inte mycket där att göra för barnen nu. Det finns bara en liten gräsplätt som barnen slåss om.

Större delen av skolgården är asfalterad och där finns inte de lekredskap av olika slag och inte mål och linjer för olika lagspel som normalt finns på en skolgård.

"Barnen blir lätt stillasittande"

– Det behövs en upprustning med olika lekredskap och med lite större ytor. Som det är nu är det lätt att barnen bara blir stillasittande när det inte finns något som stimulerar till aktivitet, säger Gitte Ringberg.

– Vi har fått löften om att något ska göras åt skolgården men sedan hänvisar de bara till att et inte finns pengar, men jag hoppas verkligen att de gör något åt skolgården snart.

Från kommunens barn- och ungdomsfövaltning säger Mats Ingolf att skolgården kan komma att iordningställas under hösten men ännu är inget klart.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista