Kjell Johansson även kallad sheriffen i Ryd. Foto: Sveriges Radio/Roger Bergvik
Tingsryd

Kvinnojour hos sheriffen i Ryd

1:24 min

Den riksbekanta "sheriffen i Ryd", Kjell Johansson, har inte bara lett en brottsförebyggande så kallad skyddskommitté i bygden utan har numera också en slags kvinnojour i hemmet tillsammans med sin fru.

- Vi har alltid hjälpt folk om det behövs men nu på senare tid har det väl blivit ett större behov. Vi har några sängar när det kan behövas, såväl för kvinnor som för barn som råkat illa ut, säger Kjell Johansson.

Skulle sluta
Efter 20 år i skyddskommittén slutade Kjell Johansson sin bana som brottsbekämpare i Ryd med omnejd för fem år sedan, dock slutade aldrig uppdraget. Människor fortsatte att ringa till honom som han säger, men vid 75 års ålder har han i alla fall slutat att rycka ut nattetid.

Han har gjort sig känd i hela landet via bland annat en tv-dokumentär och via spekulativa metoder och uttalanden.

"Vi rycker in när det är fullt"
 – Det är när det är fullt på alla andra ställen som vi rycker in. Jag tror att det blivit mer fall av kvinnomisshandel under senare år och det kan ju bero på att många nu hittar sina män via internet. Förr dansade de ju med dem och då såg de om de var någorlunda vettiga, vilket det inte ser nu, säger Kjell Johansson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista