Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Sverige

Dom om bluffakturor överklagas

1:39 min

En uppmärksammad dom mot tre personer i en bluffakture-härva i Helsingborg, har överklagats av åklagare Tord Josefsson. En av de tre männen som anklagades för att ha skickat ut bluffakturor till företagare i bland annat Kronoberg, dömdes till ett och ett halv års fängelse av Helsingborgs tingsrätt. Ett straff som enligt åklagare Tord Josefsson, borde skärpas.

Dessutom vill han också att de två andra männen, som friades av tingsrätten, nu ska fällas.

– Han har representerat detta företag i det dolda och jag anser att han har varit involverat i företaget i sin roll. Jag anser att den andra personen som man också ogillade mot också har bidragit till detta företaget. 

Deras företag drog in 23 miljoner kronor genom att skicka ut bluffakturor och hota med inkasso om de inte betalades. Samtidigt drog de på sig 450 anmälningar och de åtalades för 21 fall av grovt bedrägeri och 19 försök till grovt bedrägeri.

– Jag anser att detta ska prövas i hovrätten fullt ut för jag anser att det är bedrägligt uppsåt.

Fallet är av principiellt intresse menar åklagare Tord Josefsson, som ska träffa justitieminister Beatrice Ask och prata om den här typen av brott.

– När det gäller organiserad brottslighet behöver vi ha helt andra typer av resurser än vad vi har i dag. Detta är ett stort problem i samhället.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista