Sannas mamma Annelie Petersson, som menar att Sanna behöver assistans all vaken tid och jour på nätterna. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Växjö

Kommunen vägrar Sanna fler assistanstimmar

1:37 min

Enligt Växjö kommun har 21-åriga Sanna Petersson, som har Downs syndrom och diagnosen autistiska drag, behov av tillsyn och närhet hela dygnet. Ändå beviljar de bara assistans en fjärdedel av den tiden.

- Vi har gjort psykologutredning som visar att Sanna är mellan fyra och sex år i utvecklingen och du lämnar inte en fyra- eller sexåring hemma själv. Så saken är egentligen ganska självklar, säger mamma Annelie Petersson.

Kommunen har beviljat Sanna Petersson 42,5 assistanstimmar i veckan. Men det har familjen överklagat till förvaltningsrätten i Jönköping. De anser att Sanna behöver assistans all vaken tid och jour på nätterna. 

Carola Dahlqvist, avdelningschef på myndighetsavdelningen på kommunen, menar att assistanstimmarna täcker Sannas behov och att det behov av tillsyn som Sanna har inte innebär att hon behöver assistans.

- Om man inte klarar sig själv med den insatsen man är bevlijad för konkret stöd så är ju inte personlig assistans en tillämplig insats.

Tänker man sig en annan insats då?
- Det skulle kunna vara till exempel en bostad med särskild service.

Men mamma Annelie Petersson menar att ett boende inte fungerar för Sanna.

- Vi prövade det och det gick definitivt inte bra. Hon lider fortfarande av det. Hennes mage gick helt åt pipsvängen och vi har fått börja om från början när det gäller toa och blöjor. Vi hade jobbat upp det ganska bra tills hon var 18, men det rasade alltihop, säger hon.

Finns det ingen möjlighet för Sanna, som inte klarar sig en minut själv egentligen, att få fler assistanstimmar?
- Inte om det är bara tillsynsbehov, säger Carola Lindqvist.

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista