Foto: Joachim Sundell/Sveriges Radio
Skåne

Veolia anmäls av SEKO

1:31 min

Öresundstågens fackförening SEKO har nu anmält arbetsgivaren Veolia som kör tågen på uppdrag av Region Skåne till Arbetsmiljöverket. Det på grund av det varsel om att 105 personer som i dag jobbar på tågen blir av med jobben till slutet av sommaren som meddelades tidigare i veckan och som kommer att påverka resenärerna även i Kronoberg. 

– Vi har bestämt oss för att lägga ett förbud mot ensamarbete. Vi går på arbetsmiljölagarna och det finns ett par afsar (reds anmärkning arbetsskyddsstyrelsens författningssamling) som är väldigt viktiga. Vi vill se till att både tågvärdar och resenärer ska känna sig trygga ombord på tågen, säger John Montel, tågvärd och skyddsombud.

Folkpartisten Mats Persson som är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne säger att det går bra på den danska sidan att bara ha en tågvärd ombord. Men John Montel menar att det inte är sant.

– De uppgifter vi fått är att man i stället fått hjälp av civilklädda poliser som kommer ombord, men det är absolut inte alla tåg. Att hot- och våldbilden minskat har vi inte fått något bevis på.  Men blir det ett faktum med ensamarbete på Öresundstågen så måste de se till att vi får en trygg arbetsplats och miljö för resenärerna.

Tobias Wallin
tobias.wallin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista