Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Strömsnäsbruk

Transcomvarslade hittar nya jobb

1:14 min

När callcenterföretaget Transcom i Strömsnäsbruk aviserade att de lägger ner verksamheten sågs det som närmast en katastrof för samhället. Men hittills har arbetet gått bra med att ordna jobb eller studier åt de över 200 anställda som får gå.

– 75 har fått jobb eller i några fall gått över till studier, så hittills har ingen som tvingats lämna Transcom gått direkt ut till arbetslöshet, säger Anders Blomqvist, projektledare för Utveckling Strömsnäsbruk.

Men det är i slutet av augusti som det verkliga eldprovet kommer för då tvingas den stora andelen Transcomanställda sluta.

Omkring hälften av de som hittills fått nya jobb är från Markaryds kommun. Ungefär hälften av de som nu fått nya jobb har också fått dem i andra kommuner än Markaryd. Flera har fått jobb i Älmhult på olika IKEA-företag.

En del av de 75 har också via projektet fått utbildning.

– Vi har haft utbildningar i löneadministration och företagsekonomi och det har inneburit att man har kunnat söka andra typer av tjänster. Några har också kunnat göra en riktningsförändring i sina karriärer, säger Anders Blomqvist. 

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista