1 av 2
Ambulanserna får stå i garaget i väntan på personal.
2 av 2
Stefan Engdahl, chef för ambulansverksamheten i Kronoberg.
Kronoberg

Ambulanser ställs av i brist på personal

1:43 min

Det har blivit allt svårare för landstingen att få tag på kompetent personal till sina amulanser. Och i sommar tvingas landstinget i Kronoberg att ställa av två ambulanser eftersom det saknas sjuksköterskor.

– I dag kan sjuksköterskorna välja, det blir nästan en huggsexa mellan landstingen numera. Vem betalar mest och vem ger bäst villkor och så vidare. Vi har inget hav till exempel som är attraktivt under sommaren, så det är svårt att rekrytera till Kronobergs län, det är säljarens marknad får man väl säga, säger Stefan Engdahl, chef för ambulansverksamheten i Kronoberg.

Planerade uppdrag kan få vänta
Bristen på kompetenta vikarier är stor när det gäller ambulansverksamheten, och det är inte bara landstinget i Kronoberg som har svårt att bemanna ambulanserna under sommaren. I Dalarna till exempel kan den ordinarie personalen tvingas jobba mycket övertid för att täcka behovet. Men i Kronoberg väljer man istället att ställa av två dagambulanser.

– Ja, det betyder att vi har lite mindre resurser för planerbara uppdrag, alltså sådant som går att planera och inte alls är akut. Det går att vänta med de uppdragen, annars har vi alternativen med lättvårdsambulanserna som avlastar väldigt mycket när det gäller just de uppdragen.

Akutverksamheten berörs inte
Den akuta verksamheten, om det händer en olycka eller någon blir akut sjuk, kommer inte att påverkas alls, säger Stefan Engdahl, trots att två av de 14 ambulanserna som finns i Kronoberg ställs av under sommaren.

– Den kommer inte att försämras i förhållande till hur vi har det under övriga året, så vi kan nog säga till Kronobergarna att de kan känna sig trygga i sommar.

Måste tänka nytt
Men landstinget måste nu ta sig en ordentlig funderare över hur man ska möta den allt hårdare konkurrensen framöver, säger Stefan Engdahl.

– Ja, vi får ju faktiskt fundera över det här, det är nya tider nu och vi måste angripa det här på ett nytt sätt. Vi får tänka på att kanske rekrytera tidigare och ha längre vikariat som gör det attraktivt att jobba hos oss.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista