Landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix
Ljungby

Falsk landsbygdsminister på Twitter

1:24 min

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson från Ljungby har drabbats av ett fejkkonto på mikrobloggen Twitter, liksom många andra kända personer. I snart en månad har man kunnat följa den falske Eskil Erlandsson på Twitter.

– Det är ju ett problem om de som följer den här personen tror att det är Eskil som twittrar, säger Anna-Karin Nyman, Eskils Erlandssons pressekreterare.

Har ni gjort något åt det här?
– Vi kontaktade först Twitter och anmälde det som ett falskt konto. Vi har även skickat ut mail till vissa av dem som följde kontot. Det var journalister och andra politiker som det kändes viktigt att informera om att det faktiskt inte var Eskil som låg bakom kontot, säger Anna-Karin Nyman.

Enligt polis Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen, finns det idag inget självständigt brott som heter identitetsstöld. Så i princip kan man inte komma åt någon bara för att man har startat ett.

– Men så fort man börjar använda kontot till något brukar olika brottsrubriceringar uppstå, säger Anders Ahlqvist. Det kan vara förtal eller liknande.

Vanligt med förtal
Enligt Ahlqvist handlar det ofta om just förtal när det kommer till fejkade politikerkonton.

--  Gällande fallet om Eskil Erlandsson kan det vara aktuellt att utreda om det kan handla om förtalsbrott.

Om någon startat ett konto och utger sig för att vara en annan person, är det första man bör göra att anmäla det till det företag som äger plattformen. I Eskil Erlandssons fall alltså Twitter.

– Det är ett amerikanskt företag och hur de hanterar det brukar variera lite. Ibland kan de hantera fallet snabbt och ta bort kontot direkt, i andra fall tar det betydligt längre tid.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista