1 av 2
Cisterner där matavfallet lagras innan det körs till Sundet för att rötas till biogas. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Informatören Maja Lund och renhållningschefen Per Gunnarsson
Växjö

Villaägare duktiga på att sortera sopor

1:30 min

70 procent av villaägarna i Växjö har valt att sortera sitt matavfall. Efter att kommunen drog igång sorteringen i mars är nästan alla villaområden i staden nu anslutna.

– Vi är rätt så nöjda faktiskt. De som ligger kvar på osorterat är strax under 30 procent och det är ett bra utgångsläge för framtiden, säger  Per Gunnarsson renhållningschef  i Växjö kommun.

På Häringetorp utanför Gemla ligger nu närmare 100 ton matavfall från villagarna i Växjö i stora containrar och väntar på att köras in i den stora anläggningen som inom kort ska sättas i drift.

Det som kommer ut i andra änden här ska sedan transporteras till Sundet för att bli biogas.

Soporna mals samman
Inne i anläggningen finns ett rullband där all mat slussas upp och därefter tillsätts vatten. Sedan krossas allt samman till en massa.

Informatören Maja Lund och chefen Per Gunnarsson är nöjda så här långt. Kommunen började i mars och i september har alla villagare i Växjö stad möjlighet att sortera sitt matavfall. Att 70 procent av villaägarna nappat, tycker de är ett bra resultat.

– Jag drar slutsatsen att de allra flesta är rätt så positiva till det här. Alla sorterade inte tidningar i början heller. Man behöver lite tid på sig att fasas in i det här nya, säger Per Gunnarsson.

När villorna i stan är klara börjar kommunen med villorna i småorterna runt omkring och med flerfamiljshusen. Om något år hoppas kommunen successivt kunna börja erbjuda matavfallssortering i flerfamiljshus.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista