Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio
Uppvidinge

Datakrasch riskerade patienters säkerhet

1:36 min

Patientsäkerheten för hundratals äldre och sjuka i Uppvidinge riskerades i helgen när kommunen dataserver med bland annat patientjournaler kraschade. Det var tredje gången under våren som systemen la av. 

Detta är oacceptabelt, säger den mediciskt ansvariga sjuksköterskan i Uppvidinge.

– Jag ser jätteallvarligt på detta, vi ser en risk för patienterna och det blir ett stort merabete för personalen, säger den medicinsk ansvarige sjuksköterskan i Uppvidinge Lena Bodin.

Inträffar för tredje gången

Det är tredje gången den här våren som kommunens datasysten med journaler och andra viktiga patientuppgifter har kraschat. När systemen har kraschat har det alltid inträffat under helgen.

Datasystemet ansvarar det kommunala IT-bolaget UppCom för, och det finns inga IT-tekniker i beredskap på helger och kvällar.

– Jag skulle tippa att det rör sig om flera hundra personer som skulle kunna ha varit i behov av sjukvård under den här tiden och där sjuksköterskan alltså inte kan komma åt några uppgifter, säger Lena Bodin.

"Det blir väldigt oroligt"

– Det blir väldigt oroligt, vi har sjuksköterskor som inte ens ville ta ansvar för patientsäkerheten under den här tiden eftersom man tar bort arbetsredskapen för sjuksköterskorna och även för den andra personalen, fortsätter hon.

Det finns en dator i kommunen som en extra inkallad sjuksköterska kunde använda för att komma åt landstingets journaler, berättar Lena Bodin.

– Den fungerade på söndag kväll men på söndag natt hade vi ingen möjligheter att komma åt några patientuppgifter alls.

Nu måste tillgången till journalsystemet säkras, säger Lena Bodin.   
– Det minsta man kan göra att ha någon form av beredskap av någon som kan IT- systemen, säger hon. Det är bråttom, varje gång det här händer är det en ökad risk.  

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista