1 av 2
Ronnie Kihlman, utredare på Arbetsförmedlingen.
2 av 2
Kronoberg

Arbetslösheten ökar i år men väntas minska nästa

1:36 min

Läget på arbetsmarknaden i Kronobergs län kommer att försämras en del under resten av året. Samtidigt har företagen i länet en optimistisk syn på framtiden. Det bidrar till att 2013 blir ett ljusare år för länets arbetsmarkand. Detta enligt Arbetsföremedlingens nya prognos.

– Den bedömning vi gör är att sysselsättningen under 2012 kommer att minska något, säger Ronnie Kihlman som är utredare på Arbetsförmedlingen. Men företagen är optimistiska inför framtiden och tror på en ökad efterfrågan på varor och tjänster. Det kommer att få genomslag under 2013 och ge en ökad syselsättning med ungefär 600-700 personer.

I slutet av 2013 kommer arbetslösheten i Kronobergs län ändå att ligga på den höga nivån 8 300 personer. För att ligga bra till på länets arbetsmarknad det kommande året bör man vara utbildad inom något av de bristyrken som arbetsförmedlingen pekar ut.

– Det handlar om yrken med en längre utbildning, som till exempel inom dataområdet. Men också bemanningsföretag kommer att stå för en ökning.

Svårt att få jobb inom överskottsyrken
De yrken där det är svårt att få anställning i länet kallar Arbetsförmedlingen överskottsyrken.

– Det är sådana jobb som inte kräver mycket utbildning; som lagerarbetare, parkarbetare och i viss mån som receptionist.

Bland länets arbetslösa i dag utgörs över hälften av det som Arbetsförmedlingen kallar utsatta grupper, som har särskilt svårt att få jobb. Bland de grupperna finns de som saknar godkända gymnasiebetyg.

– Den som inte har gått ut gymnasiet med godkända betyg har det extra svårt på arbetsmarkanden. Så är det, säger Ronnie Kihlman.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista