Växjö

Kåren kritiserar universitetet

"Det är en ohållbar situation"
1:44 min

Studentkåren på Linnéuniversitetet är kritiska till universitetets sätt att hantera internationella studenter. Framför allt när det gäller bostäder, där kåren får ta ett alldeles för stort ansvar.

"En ohållbar situation" skriver kåren i sin skrivelse till Linnéuniversitetet.

– Vi har skrivit den här för att uppmärksamma de internationella studenternas situation, speciellt boendesituationen, säger Matilda Sjödahl som är ordförande i studentkåren Linnéstudenterna. Det är en grupp attraktiva studenter för Linnéuniversitetet och det ställer också krav på att de ska få hjälp med olika saker. Och däribland är bostadssituationen väldigt viktig. 

Internationellt universitet
Linnéuniversitetet marknadsför sig som ett internationellt universitet, men då tycker Matilda Sjödahl att det krävs betydligt mer i bemötandet av utbytesstudenter.

När det gäller bostäder hyr universitetet i Växjö ett block av lägenheter av ett bostadsbolag, och på så sätt garanteras internationella studenter bostad. Därmed har universitetet också stått för kostnaden för de bostäder som eventuellt kommer att stå tomma. I Kalmar däremot är problemet med internationella studenter som är oroliga för sin bostadssituation stort, och kåren rings ner av bekymrade studenter. En ohållbar situation menar man. Nu är Matilda Sjödahl orolig att situationen ska förvärras också i Växjö.

– Det jag läser av universitetet är att man vill se över systemet och ändra om för att inte förlora pengar när lägenheter står tomma. Vad jag är rädd för är att man ska förvärra situationen för internationella studenter för de har väldigt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, säger hon.

Universitetsdirektör Per Brolin menar att arbetet med bostäder för internationella studenter är något som universitetet jobbar med varje år, men att det brukar lösa sig när terminen väl har dragit i gång. Hur universitetet ser på framtiden vill han inte säga i dag.

Kan det bli aktuellt att man säger upp det här avtalet med Hyresbostäder?

- Det är inget vi har diskuterat. De här avtalen är alltid föremål för omförhandling och jag vill inte säga idag hur vi kommer att diskutera med Hyresbostäder i framtiden, säger Per Brolin.

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".