Endele Essefe säljer jordbubbar säljs vägarna i Halmstadtrakten. Foto: Sara Hector/Sverigers Radio
Kronoberg

Jordgubbsförsäljare - en trafikfara

0:56 min

Att sälja jordgubbar längs vägkanterna kan vara farligt, både för den som säljer och för trafikanterna. Trafikverket vill nu att de som säljer bär längs de större vägarna ska ha ett särskilt tillstånd för det.

Nu när jordgubbssäsongen drar igång på allvar ger Trafikverket försäljningen vid vägarna extra uppmärksamhet. Många gånger skapar försäljningen trafikfarliga situationer.

– Vi har sett på flera ställen att de står utmed vägar där det är höga hastigheter, där det är risk för att trafikanterna gör u-svängar eller att de ungdomar som sitter vid vägkanten blir påkörda, säger Lars Ekman, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket.

Är det vanligt att det händer trafikolyckor vid sådana platser?

– Nej, det är ju inte det. Och vi vill ju gärna agera innan vi får olyckor. Om det händer olyckor, att en jordgubbsförsäljare blir påkörd eller att någon springer över vägen för att köpa jordgubbar på andra sidan så blir ju konsekvenserna så förfärliga.

Trafikverket uppmanar alla att söka tillstånd för försäljning, eftersom de då bedömmer trafiksituationen vid platsen. Hastigheten får inte vara högre än 80 kilometer i timmen, då får man inget tillstånd. Vid vägkanten utanför Halmstad, där Endele Essefe säljer sina jordgubbar är hastigheten 70 kilometer i timmen och det finns gott om plats att stanna vid vägkanten. Lenita från Vinslöv stannar till med sin bil för att köpa två liter jordgubbar. Hon tycker inte att det osäkert att stanna för sin egen del.

– Nej, det tycker jag inte, men jag tycker det skulle vara osäkert för de som sitter och säljer.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista