Växjö

Utpressningsåtalad kvinna friades

Den 51-åriga kvinna som stått åtalad för att ha pressat sin läkare på pengar friades i dag av Växjö tingsrätt. Kvinnan stod åtalad för att ha pressat den manliga läkaren på pengar efter att de haft en kärleksaffär.

Tingsrätten meddelar i sitt beslut att det inte går att styrka att kvinnan ska ha hotat sig till pengarna. I domen skriver de att läkarens berättat sin historia på ett trovärdigt sätt, men att det saknats bevis och vittnen som har kunnat bekräfta hans version.

Åklagare Christel Anderberg säger att hon inte är missnöjd med domen.

 – Jag tycker fortfarande att omständigheterna och bevisläget var sådant att det behövde prövas i rätten, säger Christel Anderberg och hänvisar till att tingsrätten skriver att en del uppgifter kvinnan lämnat kunde ifrågasättas.

Kommer domen att överklagas?

 – Det ska jag överväga noga de närmaste dagarna. Jag har inte tagit ställning till det ännu.

Mannen lärde känna den nu 51-åriga kvinnan då hon var hans patient. Under förhållandet hjälpte mannen kvinnan ekonomiskt. Det var när relationen tog slut som det läkaren hävdar var utpressning började. Kvinnan ska enligt honom hotat med att berätta om deras tidigare relation för medier och läkarens arbetsgivare, och velat ha pengar för att tiga. Totalt har drygt en miljon kronor förts över till kvinnans konto vid olika tillfällen. Kvinnan å sin sida har under hela rättegången hållit fast vid att det handlat om gåvor, på mannens initiativ.

Och eftersom tingsrätten inte anser att åklagarsidan kunnat styrka att det verkligen handlat om utpressning ogillas alltså åtalet.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".