Jägare hängs ut på nätet

1:46 min

Jägare över hela landet hängs ut på en internetsida som uppmanar läsarna att sabotera jakttorn och binda fast jakthundar vid träd. Främst är det jägare som gjort sina röster hörda i vargjakten som pekas ut med namn, adress och bild på sidan.

– Man blir ju åsiktsregistrerad. Grunden för att få vara med på den sidan är ju att man deltagit i debatten, framförallt på Facebook, för eller emot varg. Då har vi som kanske varit ganska livliga i debatten blivit uthängda för våra åsikters skull, säger jägaren Göran Norgren från Värnamo som är en av dem som blivit uthängd på sajten.

Utförliga beskrivningar av hur man på effektivaste sätt saboterar jakttorn. Tips på hur man förstör en jakt. Uppmaningar att koppla jakthundar och knyta fast dem vid träd. Ja, det är något av innehållet på den internetsida som samtidigt även pekar ut jägare över hela landet med namn, bild och adress. Dessutom finns hängs även så kallade "varghatare" ut på samma sätt. En tjej som finns i den kategorin är bara 13 år gammal.

– Sidan kan man betrakta som ett stort skämt egentligen, men samtidigt så finns det ett budskap på sidan och det sjuka människor som tyvärr kan ta åt sig av budskapet, säger Göran Norgren som känner en viss oro över det faktum att kriminella som är ute efter vapen på det här viset kan se exakt var de finns.

Jägareförbundet reagerar starkt
– Jag beklagar i allra högsta grad att det är jägare i länet, och hela landet, som blir drabbade. Det är oerhört allvarligt om det skulle dras igång en sådan aktion nu igen, säger Bertil Nilsson som är ordförande för Jägareförbundet i Jönköpings län.

Flera av de uthängda har nu polisanmält sidan för bland annat grovt förtal, ofredande och anstiftan till misshandel. Men sidan ligger på en server i Panama och Göran Norgren tror inte att den kan stoppas:

– Jag tror inte man får bort den, men däremot att vi kommer åt personerna bakom den.
– Vi vet vilka som ligger bakom den, med stor sannolikhet är bäst att tillägga.

Nyheterna har sökt ansvariga för sidan.

Oskar Mattisson

oskar.mattisson@
sverigesradio.se

036-215 66 54

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista