Tingsryd

Tingsrydsborna är flitiga biblioteksbesökare

1:36 min

Antalet besök på landets bibliotek har blivit färre, det visar statistik från Kungliga biblioteket. Men i Tingsryd har trenden vänt. Här har besöken ökat rejält i år.

– Som det ser ut har vi ökat en fem- sextusen till dagens datum i år. Tidigare år har besökstendensen sjunkit, så det här är glädjande, säger Lennart Warsäter som är bibliotekschef på Tingsryds bibliotek.

Han tror att ökningen beror på flera faktorer, bland annat att biblioteket inte stänger eller minskar öppettiderna på sommaren utan har öppet som vanligt och då kan besöksantalet plussas på.

– Det har varit en ökning från skolslut fram till dessa dagar, dels på grund av att vi har mycket turister som kommer men också hemvändande ungdomar, säger Lennart Warsäter.

Inne på barnavdelningen på biblioteket sitter Alice och bläddrar i böcker. Hon är fyra år gammal och är här tillsammans med sin mamma, Camilla Törnblad Almqvist.

– Jag ska låna sedan ska jag lämna tillbaka böckerna här igen. Jag ska läsa om Fridolina som inte vill gå och lägga sig, säger Alice Törnblad Almqvist.

– Böckerna går år lite fortare när det är dåligt väder. Det är bra att kunna ta med dem i bilen men också att ha dem när man sitter hemma och myser, säger Camilla Törnblad Almqvist.


Linnéa Olsson
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se