Växjö

Kampen för en assistent går vidare

1:27 min

Turerna kring funktionshindrade Annabella Muradics rätt till personlig assistent från Växjö kommun fortsätter. Nyheterna har tidigare berättat om hur fyraåriga Annabellas familj fått rätt till ersättning för assistanstimmar i förvaltningsdomstolen, men att Växjö kommun sedan överklagat beslutet.

Under tiden får hon bara stöd för sina grundläggande behov. Fel, anser juristen Christian Källström på assistansbolaget Humana som anmält kommunen till Socialstyrelsen.

– Allvarligast är det naturligtvis familjen, som inte får den hjälp de har rätt till. Men sen är det ju också allvarligt om Växjo kommun inte kan lagen, säger Christian Källström.

Kommunicerar genom att ge ifrån sig ljud

Annabella Muradic har nyss fyllt fyra. Läkarintyg visar att hon har såväl kroppsliga som mentala funktionsnedsättningar - hon kan varken gå eller stå, och kommunicerar genom att ge ifrån sig ljud. En dom i förvaltningsrätten från i mars slog fast att Annabellas vårdbehov var tillräckligt stort för att hon skulle har rätt till en personlig assistent bekostad av kommunen.

Men det beslutet överklagade Växjö kommun överklagade till nästa instans – kammarrätten. Och i väntan på den nya domen har Annabella laglig rätt till all den hjälp hon behöver, enligt Humanas jurist, inte bara för de grundläggande behoven vilket är vad hon får just nu.

Stor ansvar läggs på familjen

 – Då det beviljats så få assistanstimmar läggs ett väldigt stort ansvar på resten av familjen. Annabella behöver ju fortfarande hjälp med de övriga behoven – hjälp med förflyttning, hjälp att leka, hjälp att träna. Hela familjen blir lidande, säger Christian Källström.

För Annabellas mamma Slavica Stancovic betyder det här ännu ett steg i en lång och utdragen kamp.

– Det jobbigaste är inte hennes funktionshinder. Det jobbigaste är att man måste kämpa mot allt och alla, sade hon till P4 Kronoberg i mars.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.