Uppvidinge/Lessebo

Ny våg av inbrott på landsbygden

1:42 min

Många fastighetsägare på landsbygden i Kronoberg har drabbats av inbrott i helgen. Enligt polisen har det varit inbrott på 25 olika ställen, främst i Uppvidinge och Lessebo kommuner.

– Jag upptäckte på morgonen att dörrarna var öppna i ladugården och bodarna här nere, så jag var och kollade och såg att de hade tagit en motorsåg för mig. Det känns ju tråkigt, säger Sigvard Asp i Älmeshult utanför Norrhult, en av de som haft inbrott.

Under helgen har det varit en våg av inbrott på landsbygden. Någon eller några har åkt runt i byar och gått från gård till gård och stulit bland annat motorsågar, röjsågar, diesel och bensin ur olåsta uthus och ladugårdar.

Enligt Pär-Axel Tobiazon, närpolischef för den östra delen av Kronoberg, rör det sig om sammanlagt 25 olika inbrott, främst i Uppvidinge och Lessebo kommuner.

Under en längre tid nu har just landsbygden varit hårt drabbad av inbrott, men det är svåra brott att klara upp, säger Pär-Axel Tobiazon.

– Det är ju teknisk bevisning och spår som vi söker efter på brottsplatsen. Stoppar vi en bil ute på landsbygden så kanske vi kollar den, men har man redan gjort sig av med godset, man gömmer det kanske ute i terrängen för att hämta det sen, då är det inte alldeles lätt.

Så att vara tjuv på landsbygden är alltså ganska riskfritt?

– Vi gör ju mängder med fordonskontroller också ute på landsbygden, men det är en stor yta och resursläget är ju sämre för oss på sommaren än på övriga året.

Sigvard Asp i Älmeshult utanför Norrhult han är rädd för att tjuvar ska komma tillbaka.

– Ja, det är jag. Det har jag som de kanske vill stjäla försöker jag plocka in och gömma undan.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se