1 av 2
2 av 2
Kronoberg

Gulrost hotar spannmålsskörden

1:42 min

Angreppen av växtsjukdomen gulrost på spannmål, främst på vår- och höstvete och på rågvete, har ökat de senaste åren. Delar av spannmålsskörden i Kronoberg riskerar nu att förstöras.

– Här ser vi ett blad som det är gulrost på. I kanten av bladet är det en gul strimma med orange små pustler på som fastnar på min tumme när jag drar på det. Och då har vi alltså aktiv gulrost här i vetefältet, säger lantbrukaren Martin Lindeqvist i Uråsa som också är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Kronoberg.

Många lantbrukare i Kronoberg är drabbade

Enligt Martin Lindeqvist är det många lantbrukare i Kronoberg som är drabbade. Gulrost är en svamp som angriper vetet och vid gynnsamma väderförhållanden - 17 till 20 grader och sol - sprider den sig snabbt.

– Förmodligen kommer det från Sydeuropa och har vandrat upp här. Det kanske är klimatet som har gjort de här förändringarna för oss.

Svår att komma till rätta med

Gulrosten är svår att komma till rätta med, att bekämpa den kemiskt är dyrt och måste göras snabbt, och att hitta resistenta vetesorter är inte lätt då svampen har lätt för att anpassa sig till just nya sorter.

– Den muterar sig väldigt lätt och anpassar sig till sorter som vi använder, så växtförädlarna har ett helsike att hitta resistenta sorter.

Angreppen har ökat senaste åren

Angreppen av gulrost har ökat de senaste åren och 2009 såg man de första rejäla angreppen. Då var det främst rågvetet som var drabbat. Odlingen av rågvete i Kronoberg minskade då, samtidigt spred sig gulrosten till vår- och höstvetet. Och nu riskerar delar av spannmålsskörden att förstöras, säger Martin Lindeqvist.

– Ja, det gör den om väderbetingelserna är optimala. Om man inte är observant och behandlar kemiskt så kan man få en flera ton mindre skörd per hektar och då blir det svårt ekonomiskt. Jag ser det som ett ganska stort bekymmer.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista