Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Sverige

Ruts popularitet fortsätter växa

Köparna av rut-arbete har blivit nästan 22 procent fler under årets första halvår jämfört med i fjol.

Totalt kostar rut och rot staten 7,8 miljarder kronor i utebliven skatt.

– Rut har legat på en ökning på ungefär 20 procent per år sedan fakturamodellen infördes 2009. Sedan dess får man göra avdraget direkt på fakturan, man betalar bara halva priset och det har gett det en skjuts, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till TT.

Under första halvåret i år köpte cirka 313 000 personer rut-arbete, jämfört med 257 000 motsvarande period förra året, visar ny statistik från Skatteverket. Under samma period har antalet köpare av rot-arbete ökat med 7 procent jämfört med 2012.

– Städarbeten är ju ständigt återkommande. Ett omlagt tak är ett omlagt tak men stökigt blir det hela tiden.

Ökad popularitet innebär också ökade kostnader för staten. Under första halvåret 2012 betalade Skatteverket ut 7,8 miljarder kronor i skattereduktioner för rut- och rot-arbeten. En ökning med över 600 miljoner kronor jämfört med förra året. Och en stor del av avdragen sker i storstäderna. Definition av arbete

– Det har varit mer accepterat i storstäderna från början, det tar ett tag för det att nå ut till mindre orter. I storstäderna har man också högst inkomster och det bor flest människor där, så det är väl naturligt.

Men det finns problem. I februari i år lämnade Skatteverket en utvärdering av fakturamodellen till regeringen, där föreslogs att begreppet arbetskostnad ska förtydligas, eftersom det bara är kostnaden för själva arbetet som omfattas av rot.

– Vid stora entreprenader kan vi se att det förekommer att man har en väldigt generös inställning till vad som är arbete. På sikt måste vi nog se över vad som kallas arbetskostnad. Rot-avdraget ska inte vara ett konkurrensmedel.

TT

Fakta: RUT och ROT

Skattereduktionen för hushållsarbete (rut) infördes den 1 juli 2007. Utvidgades med rot 8 december 2008.

Innebär skattereduktion för halva arbetskostnaden vid arbeten som omfattas. Maxavdrag är 50 000 per person och år.

Rut (rengöring, underhåll och tvätt) omfattar städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete och barnpassning.

Rot (reparation, om- och tillbyggnad) omfattar reparationer, underhåll och ombyggnad. Också annat, som installation av centraldammsugare.

17,6 procent av rut- och rot-avdragen under första halvåret 2012 gjordes i kommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Källa: Skatteverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista