Att de fasta telefonabonnemangen minskar har en baksida, säger Peter Ekstedt.
Kronoberg

Allt fler skippar fasta teleabonnemanget

1:16 min

Allt fler väljer att säga upp sitt fasta telefonabonnemang och ringer med mobilen istället. I dag är det cirka 4,5 miljoner svenskar som har ett fast telefonabonnemang, och det är 700 000 färre än för bara tre år sedan.

– Det är inte längre några större kostnadsskillnader mellan fast och mobil telefoni, så jag tror att många nöjer sig med att ha sin mobil i dag, säger Peter Ekstedt, presschef på Post- och telestyrelsen, PTS.

Fler och fler gör av sig med sitt fasta abonnemang

Det är fler och fler som gör sig av med sitt fasta telefonabonnemang. För tre år sedan hade 5,2 miljoner svenskar ett fast telefonabonnemang - i dag är det bara 4,5 miljoner som har det. Och Peter Ekstedt på PTS tror att minskningen kommer att fortsätta.

Flera kronobergare som vi har pratat med säger att de har kvar sitt fasta telefonabonnemang av "gammal vana", men för Eva Redén från Växjö handlar det också om pålitlighet.

– Ja, jag tycker det är bättre kvalitet på ljudet och så är det inget batteri som tar slut heller. Jag trivs med att ha den.

Minskningen har en baksida

Att de fasta telefonabonnemangen minskar har en baksida, säger Peter Ekstedt.

– Det gäller ju att ha bra koll på att man har bra täckning, det är ju inte alltid det är så i kronobergsskogarna till exempel. Och sedan är det ju så att om man hör dåligt så är ljudkvaliten fortfarande bättre i den fasta telefonin, det upplever iallafall jag.

Blickar man längre fram i tiden, då de som i dag är barn har blivit vuxna, då kommer nog få att veta vad en vanlig telefon är, säger Peter Ekstedt.

– De kommer definitivt inte att förknippa telefon med en bakelitpryl som står i hallen på ett bord, utan de kommer tänka på mobilen.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista