Växjö

Fängelse för skotten på Sommarvägen

Idag kom tingsrättens dom för den 30-årige man som stod åtalad för skottlossningen vid Sommarvägen i Växjö i april, då en annan man sköts i båda benen med pistol. Den åtalade dömdes mot sitt nekande till fyra år och sex månaders fängelse för grov misshandel och grovt vapenbrott.

Domen består av nästan femtio sidor och flera av vittnena har ändrat sina berättelser under pågående mål, eftersom de känt sig rädda och hotade.

Den nu dömde 30-åringen förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret, och är tidigare bland annat dömd för narkotikabrott. Den skjutne mannen är också han känd av polisen sen tidigare, och fick villkorlig dom för en misshandel 2010.

Det var natten till den 29 april som en 22-åring man fördes till Växjö lasarett med skottskador. Han hade blivit skjuten i båda benen på en parkeringsplats vid Sommarvägen i Växjö. Exakt vad som inträffat är inte helt klarlagt eftersom vittnesmålen delvis går isär.

"Präglades av hänsynslöshet"

30-åringen och 22-åringen ska ha börjat tjafsa varpå 30-åringen tog fram sin pistol och sköt den andre mannen alldeles vid knäna. Tingsrätten beskriver handlingen som oprovocerad och att den präglats av råhet och hänsynslöshet, vilket gör att den bedömer misshandeln som synnerligen grov.

Utöver fängelsestraffet på 4,5 år ska den dömde även betala ett skadestånd på drygt 160 000 kronor till den skjuten mannen.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista