Dricker öl. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Sverige

Regnig sommar kan göra ölen dyrare

Priserna på öl riskerar att stiga i kölvattnet av den regniga sommaren. Svampangrepp hotar att göra den svenska skörden av maltkorn oanvändbar och på flera håll i Europa har skördarna redan påverkats.

– Det är klart att det här påverkar oss, varenda 50-öring känns och om maltkostnaderna går upp så kan det hända att vi måste höja priset för att inte gå back, säger Berith Karlsson, ordförande i föreningen Sveriges oberoende småbryggerier.

På bara några veckor har priset på maltkorn stigit med 25 procent från runt 210 euro eller 1 760 kronor till 270 euro, 2 270 kronor, per ton, skriver Dagens Industri.

Prisuppgången beror bland annat på att torkan och bränderna i USA påverkat vetepriset som i sin tur tryckt upp priset på maltkorn. Det svenska maltkornet är klar att börja skördas i Skåne om ett par veckor men efter den blöta sommaren är många bryggerier oroliga för att svampangrepp har förstört skörden.

Även på kontinenten finns stora problem, både med humleskördar som håller på att ruttna bort och maltkornsskördar som påverkats av de kraftiga regnen.

– Maltskörden ser inte ut att bli bra och blir det missväxt som drabbar skördarna i England och Frankrike så slår det direkt mot Sverige, säger Mikael Hällström, inköpschef på Spendrups.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista