Märit Kemner och Tony Långström från Lammhultscyklistern. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
Växjö/Lammhult

Triathlon för hela familjen

1:26 min

Intresset för triathlon, som kombinerar simning, cykling och löpning ökar. För att ge fler chansen att pröva sporten anordnar Lammhultcyklisterna idag ett träningstriathlon dit hela familjen är välkommen.

Föreningen 338 Småland triathlon och multisport fördubblade sina medlemmar mellan 2010 och 2011 och träningssugna från länet fortsätter att ansluta sig. Arrangören Tony Långström från Lammhultcyklisterna utlovar humana distanser idag.

– Det här är lagom sträckor som man klarar av på en halvtimme-timme ungefär. Det är 400 meter simning, 20 km cykling och 5 km löpning. Alla som har en cykel kan komma, och så är det förstås en fördel om man kan simma också, säger han.

Enligt föreningen 338 Småland triathlon och mulitsport ökade anmälningarna till svenska triathlontävlingar förra året med nästan 40 procent. I Kronoberg har tävlingsmöjligheterna hittills varit begränsade, mycket beroende att det funnits stora tävlingar i både Kalmar och Jönköping.

– Men det är på väg att ändras. Nästa år kommer två triathlontävlingar att arrangeras i Växjö, säger Lars Ackerot från föreningen.

Och kanske är dagens motionstriathlon en möjlighet att få med de yngsta på tåget – de är välkomna att delta på en anpassad bana.

– De brukar öka från början till slut och springer så mycket de orkar, säger Tony Långström.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista