Fler skulle kunna söka föräldrapenning hos Försäkringskassan. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Uppvidinge/Kronoberg

Gemensam protest mot striktare assistansregler

1:40 min

Alla åtta kommuner i Kronoberg ska nu gemensamt protestera mot Försäkringskassans striktare bedömningar när det gäller assistansersättning för personer med en funktionsnedsättning. I de fall där Försäkringskassan drar in ersättningen finns behovet ofta kvar, och då är det kommunen som får betala.

– Vi protesterar, eller vill skriva det här brevet, för att uppmärksamma att det finns personer som blir av med sin assistansersättning från Försäkringskassan när behovet fortfarande kvarstår. Det innebär en hel del merarbete i kommunerna och det blir en övervältring av kostnader, säger Margareta Jonsson, socialchef i Uppvidinge kommun.

Omsorgsnämnden i Växjö kommun har redan slagit larm om detta i ett brev till socialminister Göran Hägglund. Det har vi berättat om tidigare, men nu gör alltså länets samtliga kommuner gemensam sak, och i höst kommer man att skicka en skrivelse till Socialdepartementet. I Uppvidinge väntar man bara på att politikerna i socialnämnden ska säga sitt.

Vad innebär det för er i Uppvidinge om det inte blir någon ändring?

– Konsekvensen kan bli att vi måste se över annan verksamhet, för det är ju inte så att de här personerna kan bli utan de insatserna som de har i dag. I många fall är ju behovet så stort att vi redan går in med förstärkning i form av LSS-insatser.

Du säger att det inte bara handlar om pengar, vilken oro skapar det bland brukare och anhöriga till exempel?

– Det skapar oro hos dem, men även i vår egen organisation så klart.

Vad hoppas ni att skrivelsen ska leda till?

– Vår förhoppning är att man ska se att människornas behov faktiskt kvarstår, att man ska titta på helheten på ett annat sätt än vad man gör. Jag menar att det inte är Försäkringskassans enskilda handläggares fel att det blir så här utan det är ju ett uppdrag man har att se över det här med striktare riktlinjer, säger Margareta Jonsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista