Foto: Scanpix
Kronoberg

Fullt på många hundpensionat

1:28 min

Nu under semestertider är trycket hårt på många hundpensionat i Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Östergötland. Många är fullbelagda när husse och matte tagit semester och lämnat sin hund.

Enligt en hundpensionatsägare i Östergötland är det vanligt att hundägare är ute för sent med att få en plats åt sin hund. Det kan ibland handla om att samtalet kommer dagen innan semestern.

Detta gör att hundpensionaten ibland får tacka nej då det finns begränsningar med platser. Det är samtidigt vanligt att hundpensionaten har god kontakt med varandra och hjälps åt när det ena är fullbelagt.

Joy Åkesson som driver hundpensionatet i Förlösa utanför Kalmar, och har gjort det i 21 år, tycker att det fortfarande är lika roligt med hundar. Hon har märkt av att hundarna får allt mer uppmärksamhet i samhället i dag och att det har blivit en viktig familjemedlem, inte bara ett sällskapsdjur.

– Hunden tar en ganska stor plats i samhället i dag, och vi har märkt en tydlig ökning vad gäller förfrågningar, inte minst nu på sommaren när vi har vår högsäsong, berättar Joy Åkesson.

Att ha sin hund på ett hundpensionat kan kosta allt mellan 150 och 500 kronor per dygn. Mycket beror på hur bemanningen ser ut på plats när det handlar om kostnadsfrågan.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista