Sverige

Kall vår bakom dålig äppelskörd

En minskning av skörden med uppåt en fjärdedel.
Så usel blir årets avkastning för många äppelodlare på Österlen och runt Kristianstad i Skåne.

– Jag har hållit på med det här i 18 år och jag har aldrig upplevt ett så dåligt år som detta, säger Lars-Olof Börjesson, vd för Äppelriket, ett medlemsägt företag i Kivik som packar och marknadsför majoriteten av de sydsvenska odlarnas frukt.

Det är köldknäppen i början av april som ligger bakom den dåliga skörden. Det var ovanligt varmt i mars, blomknopparna satte fart, men så kom ett par nätter med temperaturer på minus åtta grader. De frostskador som frukten ådrog sig då har gjort att vissa sorter ger halverad skörd medan andra har drabbats av långa revor, så kallade slipsar, i skalet. Revorna gör att äpplena bara kan användas till must eller mos.

– De sorter som har drabbats värst är Aroma och Discovery. Ingrid Marie har klarat sig hyfsat, säger Lars-Olof Börjesson.

Odlingarna i västra Skåne har klarat sig utan frostskador och ger normal skörd.

Totalt för Äppelrikets medlemmar är skördeminskningen fem procent jämfört med 2011, medan odlarna på Österlen och runt Kristianstad räknar med en minskning på 20-25 procent.

Av päron blir det en mycket liten skörd, 60 procent jämfört med förra säsongen.

Katarina Melvinger/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista