Kronoberg

Letar utvecklingsproblem hos bebisar

1:47 min

Just nu pågår forskningsprojektet SÖK i landstinget Kronoberg. Där undersöks utvecklingen hos åtta månader gamla bebisar för att se om de visar tecken på att behöva extra stöd eller hjälp.

– Man bjuder in dem till samspel med ett vänligt tilltal och livlig mimik och när man småpratar med barnet så ska de svara med att själva le tillbaka och ge sociala ljud ifrån sig. Man ska ha lätt att fånga deras uppmärksamhet och kan vi inte göra detta så menar vi att då är det bland annat ett tecken på att något är försenat, säger Bengt Sivberg, professor vid Lunds universitet och huvudforskare i projektet.

Ska man som förälder vara orolig då?

– Man kan aldrig ta bort den oron men då är det ju något positivt att man tar itu med det och gör någonting för att barnet eventuellt ska komma ifatt.

Projektet genomförs i samarbete med Lunds universitet, Linnéuniversitetet och landstinget Kronoberg. Kontrollen genomförs i samband med den ordinarie åtta månaders-undersökningen och skiljer sig inte mycket från hur den ser ut. Den är bara mer systematisk för att lättare kunna se hur barnet utveckas.

Stort intresse

Det är frivilligt att låta sitt barn delta och intresset hos föräldrarna i Kronoberg har varit stort. Lovisa Malmqvist är en av dem som låtit sitt barn vara med, även om hon först var tveksam.

– Jag tror att de utvecklas som de ska sedan. Även om de inte kan det de kan vid åtta månader kanske de kan det vid 11 månader. Jag tror inte det spelar någon stor roll, säger hon.

4 000 ska undersökas

Forskningsprojektet har pågått sedan i maj 2011 och beräknas vara klart om ett år. Då ska 4 000 barn ha undersökts och det är först efter att materialet har analyserats som man kommer att se om just åtta månader är en bra ålder för att bedöma barns utveckling.

– Hade den positiva följder eller var det för tidigt? Det är frågor som vi får besvara i vår forskning, säger Bengt Sivberg.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se