1 av 3
Den här skylten möter kyrkogogårdens besökare. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
2 av 3
Hans Andersson vattnar blommorna på sin frus grav. "Jag tänker att huggormarna framför allt kan vara farliga för små barn." Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
3 av 3
Huggorm. FOTO: CORNELIUS POPPE
Växjö

Ringlande rackare på begravningsplats

1:39 min

När sommaren äntligen verkar vara här är det inte bara vi människor som njuter av värmen. På Hovshagas kyrkogård i Växjö har personalen sett ovanligt många huggormar i år, vilket lett till att man satt upp en skylt för att uppmärksamma besökare.

– Usch. Jag är rädd för ormar och tar höga steg, säger Ingrid Wideström som kommit hit tillsammans med sin sambo.

I Sverige är alla ormar fridslysta. Det är alltså förbjudet att fånga eller döda dem. Huggormar är det tillåtet att flytta på, medan man inte ens får röra snokar. Lotta Lovén som är chef på kyrkogården säger att eftersom platsen är en skog och ormarna bor där de bor är det inte mycket att göra.

– Men rädd behöver ingen vara, snarare uppmärksam. Om man tycker att det är obehagligt bör man ha på sig gummistövlar och stampa hårt i marken, för att ge dem chansen att ringla iväg, säger hon.

Och så finns de ju de besökare som mest blir nyfikna. Roland och Chen Isaksson har kommit för att sköta om familjegraven.

– Det hade varit kul att se en eller två huggormar, tycker Roland Isaksson.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista