1 av 2
Irene Erlandsson kronmmissarie Kronofogden Växjö. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kronoberg

Fler barn har tvingats flytta

1:43 min

Antalet barn som tvingas lämna sina hem i Kronoberg har ökat. Det senaste halvåret har sex barn vräkts med sina familjer, jämfört med ett barn samma period förra året.

Sett över landet som helhet så minskade antalet vräkningar första halvåret i år, jämfört med samma tid året innan. Även de där barn berörs, visar nya siffror från Kronofogden.

I Kronoberg ser det annorlunda ut

I Kronoberg har vi 22 personer vräkts hittills mellan januari och juni i år. Inte långt ifrån de totalt 30 förra året. Antalet barn som är inblandade är uppe i sex stycken. Lika många som tvingades flytta från sina hem under hela 2011.

– Mycket av de här siffrorna är ju tillfälligheter, hur bostadsföretagen agerar och vilka ärenden som vi får till oss. Det är väldigt skiftande dels hur många barn som kan finnas i en familj där vi avhyser. Antalet ansökningar tror jag är ungefär liknande sedan är det mer tillfälligheter som gör hur mycket och vilket antal avhysningar vi verkställer, säger Irene Erlandsson, kronkommissarie på Kronofogden i Växjö.

"Vi verkställer avhysningen"

– Vi verkställer förvisso avhysningen men många gånger så har de flyttat, de har fått sin tillvaro ordnat på ett annat sätt via socialens försorg eller genom eget uppvaknande på något vis. Man måste nästan gå in i varje ärende och analysera vad orsaken är, om det verkligen är något barn som har drabbats till det sämre.

Vanligaste skälet till vräkning

Det vanligaste skälet till vräkning är att man inte betalat hyran och en viktig del i arbetet för att vräkningarna ska bli färre är samverkan mellan flera instanser enligt Iréne Erlandsson.

– Kronofogden kommer in i ett alldeles för sent skede. Vi behöver ha mer budgetrådgivning, mer möjlighet i samhället för människor att få komma och prata om sin ekonomi. Jag anser att vi behöver ha mer utbildning i skolorna för jag upplever i dag att det är många yngre som tyvärr drabbas av det här med betalningssvårigheter därför att man av okunnighet inte vet vad som händer i slutändan.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista