Solceller. FOTO: HASSE HOLMBERG / SCANPIX
Kronoberg

Bidrag för installation av solceller upphör

1:37 min

Allt fler är intresserade av att använda sig av solceller som energikälla i sitt hem. Men här i Kronoberg tog bidragen för att installera solcellerna slut redan innan sommaren och ska upphöra vid årskiftet.

Det statliga bidraget för solceller som har funnits sedan 2009 ska upphöra helt vid årsskiftet. Det här upprör Swami Janakananda som vill ha solceller till sitt hus och till den kursgård han är med och driver i Hå, söder om Ljungby:

– Det är ju inte klokt! Jag kan inte se något annat än att solceller är det mest miljövänliga vi har, för det stör ju ingen, säger han.

Swami Janakananda har köpt en 100-procentig elbil och han önskar att han kunde köra den på solcellsenergi. Han vill ha solceller på sitt hus och och på Håå Kursgård, som han är med och driver.

I kursgårdens trädgård står hans medarbetare Josefine Asséhn och hon berättar att när hon sökte solcellsbidrag för kursgårdens vägnar hos länsstyrelsen, fick hon till svar att pengarna var slut.

"Detta är dåligt, regeringen borde stödja detta"

– Det är rätt dåligt eftersom man ändå hört att det ska finnas och att man ska kunna söka och att regeringen stödjer det här, säger hon.

– Det är inte mycket stöd, säger Swami Janakananda.

Kronobergs län fick i år ungefär 600 000 kronor att dela ut i solcellsbidrag men redan i våras tog pengarna slut. På länsstyrelsen ligger nu ansökningar för totalt två miljoner kronor och människorna bakom de ansökningarna kommer inte att få något bidrag.

Linnéa Olsson
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista