Växjö

Färre jobb när bidraget försvinner

1:21 min

Allt fler är intresserade av att använda solceller men trots det ska solcellsbidraget avskaffas vid årsskiftet. Bengt Arnby är solenergiinstallatör i Växjö och han har märkt av ett ökat intresse av solceller men tror att jobben med att installera dem kan bli färre när bidraget tas bort.

– Det är naturligtvis tråkigt och det kommer att dra ner, men samtidigt så tror jag också att medvetenheten har ökat lite grann så det kommer inte bli helt stopp.

Bengt Arnby tror att han kommer få färre jobb när solcellsbidraget försvinner. Han tycker att bidragsperioden skulle vara längre då många är intresserade av solceller men räds priserna.

Bidraget för ett solcellssystem ligger på 45 procent av den totala kostnaden. Men i år tog bidraget i Kronoberg slut redan i våras. Trots bidrag har Bengt Arnby hört många kunder som tycker att det borde vara större.

– Det är så att Sverige är det sämsta landet i EU på solstöd. Det är synd att bidraget ska försvinna nu, staten borde lägga några miljarder så att det blir riktig fart på det här, säger Bengt Arnby.

Linnéa Olsson
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.