Allt fler får bidrag för barnglasögon. Foto: Ines Micanovic, Sveriges Radio
Kronoberg

Allt fler barn får glasögon

1:33 min

Glasögon till barn har blivit en allt dyrare kostnad för Landstinget Kronoberg. Fler barn behöver glasögonbidrag samtidigt som snittpriset per bidrag blir högre.

Från januari till maj 2010 betalades 181 glasögonbidrag ut i Kronobergs län. Under samma period i år betalades 247 bidrag ut, vilket är en ökning med 36 procent.

Bidraget är till för barn mellan 0 till 7 år i länet och ska täcka hela kostnaden för glaset samt 100 kronor av kostnaden för bågarna. Idag kostar ett par barnglasögon i snitt 1500 kronor.

Kostnaderna överskrider budget
Att allt fler barn får bidraget har uppmärksammats på Landstingets Hjälpmedelcentral som sköter utbetalningarna. Kostnaderna har ökat rejält på sistone och börjat överskrida budget. Yvonne Hellsten är verksamhetschef.

– Man undrar ju varför det är fler barn idag som får glasögon. Jag har ingen som helst teori. Vi trodde att barnhälsovården kanske gjorde fler synundersökningar och på så vis uppmärksammade fler fall. Men de hade inte ändrat sina rutiner fick vi reda på.

Noggrannare kontroller av synen
Johan Wass är optiker i Växjö och har också märkt att fler barn behöver glasögon.
– Jag tror att det handlar om noggrannare kontroller när barnen är mindre, både från Landstingets och föräldrarnas sida. Om exempelvis barnen sitter och inte har de huvudställningar som de hade tänkt sig så undrar föräldrarna "vad kan det bero på?".

Även snittpriset per bidrag har ökat med 15 procent under samma period. Det beror att glasen i glasögonen blivit dyrare enligt Landstinget. 

Ines Micanovic
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista