växjö

"Brödet förlorar sin självklara plats"

2:11 min

Det svenska brödet har förlorat sin självklara plats på frukostbordet. Det tror Håkan Sigvant, VD för Sigvants Bageri AB där Växjöbagarn ingår. Han tror också att det är en av anledningarna till att företaget nu måste varsla 17 personer i Växjö.

Håkan Sigvant är VD för Sigvants Bröd, där Växjöbagarn ingår. Han tror att svenskens nya matvanor är en av anledningarna till företagets försämrade ekonomi, vilken lett till att man nu fått varsla 17 anställda i Växjö om uppsägning.

– Jag tror att det handlar om att den nya generationen äter frukost på ett annat sätt, och kanske också är påverkade av den hälsotrend som nu har etablerat sig under ett antal år. Där det bland annat handlar om att äta mindre kolhydrater, och där jag menar att brödet blivit lite orättvist indraget, säger Håkan Sigvant.

Industribakat bröd drabbas hårdast

Det är det som kallas industribakat bröd som drabbats hårdast av nya hälsoråd och dieter där kolhydrater ofta ska uteslutas. För samtidigt som Sigvants Bröd AB har märkt en nedgång, blomstrar surdegstrenden i Sverige. Och matbutikernas egna bagerier, ofta med så kallade Bake Off-bröd, har också blivit fler.

– Det är klart att det har blivit en ökad konkurens i butikerna, det är väl en del i det här också, säger Håkan Sigvant.

Dyrare leveranser på grund av dieselkostnader

Dyrare leveranser på grund av höga dieselkostnader, fler butiksbagerier och brödets minskande popularitet på frukostbordet. Det menar Håkan Sigvant är orsakerna till företagets försämrade ekonomi. Den sviktande popularitet som Håkan Sigvant menar har drabbat brödet, märks inte på Växjös gator.

– Jag äter bröd, jag älskar det. Säger Sussanne.

Klara Börjeson
Klara.borjeson@sverigesradio.se