1 av 2
Åtelkamera. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
2 av 2
Många jagar vildsvin med hjälp av åtelkamera. Foto: Lasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Åtelkameror sätts upp utan tillstånd

1:38 min

Många jägare använder kameror som bevakar vilt vid foderplatser, så kallade åtelkameror, för att underlätta jakten. Trots att sådan övervakning kräver tillstånd har ingen sådan ansökan kommit in till länsstyrelsen i Krononerg.

Mattias, jägare från Vislanda är en av många jägare som använder sig av åtelkameror för att underlätta framförallt under vildsvinsjakten. Han berättar att han trotsar förbudet och tänker sätta upp åtelkamera utan att ansöka om tillstånd.

– De är dolda och nästan omöjliga att se och dessutom sitter de mitt ute i skogen där ingen ska röra sig så det är ingen integritet som skadas. Det är bara djuren som rör sig där så jag tänker inte ansöka om tillstånd för att sätta upp dom.

Kamouflerad digitalkamera som ska locka vildsvin

Åtelkameran är en kamouflerad digitalkamera som sätts upp i skogen intill foderplatser som ska locka till sig vildsvin eller annat vilt. När kameran utsätts för rörelse tar den kort som sedan lagras på minneskort eller skickas till ägarens e-post.

Tack vare bilderna kan man sedan kartlägga vilka djur som rör sig på platsen, hur många, och vid vilken tid på dygnet.

Krävs tillstånd för åtelkameran

– Om man vet vilka stunder djuren brukar visa sig så slipper man sitta på pass en hel natt och bara vänta i onödan, säger Mattias.

För all kameraövervakning som kan identifiera personer på en plats dit allmänheten har tillträde, krävs tillstånd. Man vill undvika övervakning som kan kränka den personliga integriteten. Men det betyder inte att åtelkamerorna är olagliga att köpa eller sälja och P4 Kronoberg har pratat med flera butiker i länet som har sålt åtelkameror.

Olovlig uppsatt kamera kan ge upp till ett års fängelse

– Det är bara att gå in en vanlig jaktbutik eller ut på nätet och köpa. Det är inga problem, säger Mattias.

En åtelkamera som sätts upp utan tillstånd kan ge upp till ett års fängelse men det gör inte att jägaren Mattias oroar sig för repressalier.

– Jag är inte ett dugg orolig. För det första är den svårt att upptäcka och den sitter mitt ute i ödemarken och är ingen fara för någon.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista