Kronoberg

Bussbiljetten har blivit 72 procent dyrare

1:16 min

De tio senaste åren har biljettpriserna hos Länstrafiken Kronoberg ökat med 72 procent, en av de absolut största ökningarna i Sverige.

– Prisutvecklingen ska då ses mot bakgrund om att vi år 2003 hade ett betydligt trubbigare sätt att ta betalt för pendlingsresor i regionen, med endast ett länskort oavsett pendlingssträcka. Av den anledningen var länskortet oproportionerligt billigt, vilket naturligtvis får effekten av en stor procentuell ökning om man jämför bakåt, säger Patrik Ohlson, som är försäljningsansvarig på Länstrafiken Kronoberg.

Sveriges Radio har gjort en kartläggning som visar att priset för ett månadskort har ökat med 44 procent de senaste tio åren.

Kronobergs län sticker ut i undersökningen med en prisutveckling på 72 procent från 2003 fram tills idag. Enda länet där priserna har ökat mer än Kronoberg är Blekinge.

– Man märker att priserna har höjts. Det är tråkigt att det ska kosta så mycket att åka buss, säger resenären Grim Nilsson på resecentrum i Växjö.

Linnéa Olsson
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista