sara Algotsson på Wega. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Ridsport

Saras silver viktigt för ridklubb

1:58 min

Idag fick Sverige sin första OS-medalj. Det är Kalmarfödda Sara Algotsson Ostholt som tog silver i Fälttävlan. På Växjöortens Fältrittklubb betyder svenska framgångar mycket. 

Fälttävlan består av tävlingar i de tre diciplinerna dressyr, hoppning och fältritt. Det är en sport som inte är så stor i länet just nu, men Ridskolechefen för Växjöortens Fältrittklubb, Emelie Sjöberg, tror att den OS-medalj som Sara Algotsson Ostholt tog idag kan betyda mycket.

– Det skulle ha stor betydelse för ridsporten, för Sverige och för just grenen fälttävlan, sa hon tidigare idag.

Klubben arbetar för att öka intresset för fälttävlansgrenen i länet, och tänker på sikt bygga en bana. Fälttävlan är en gren som enligt Emelie Sjöberg dras med en del olyckor, och det krävs att både häst och ryttare har en bra grund att stå på.

– Det krävs mycket träning, men det gör det ju inom de andra grenarna också. Grunderna måste sitta för att våga göra det. Adrenalinet är ju det som är den stora kicken.

Och Fälttävlan är enligt Emelie Sjöberg den roligaste grenen inom ridsporten.

– Har man väl provat fälttävlan och tycker att det är roligt, sitter man kvar rätt länge, säger hon.

Klara Börjeson
klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista