Växjö

Halva lånet klart till VEAB:s miljardsatsning

1:46 min

Kommunägda Växjö Energi AB har fått halva lånet till det nya kraftvärmeverket beviljat. Det är Nordisk Investeringsbank som lånar ut 600 miljoner till kommunen för att man ska kunna bygga det nya verket som enbart ska drivas med biobränsle.

Per Österberg är Ordförande i VEAB:s styrelse och menar att det är en hissnande summa, men att fortsatt oljeeldning hade blivit dyrare för kunderna.

– Alternativet hade varit att fortsätta och elda olja när det blir väldigt kallt, vid ungefär plus två grader så måste man idag gå in och spetsa med olja och att forsätta att elda olja hade varit dyrare än att bygga en ny flispanna.

När kommer arbetet med uppbyggnaden att komma igång?

– Förhoppningsvis någon gång fram i november eller december. Nu pågår fingranskning på den här pannan och allting som är runt omkring. Men det är fullt fart. Det kommer troligen stå klart årskiftet 2013-2014 om bygget fungerar som det ska.

Klara Börjeson
klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista