1 av 2
Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
2 av 2
Roland Gustbée. Foto: Regionförbundet södra Småland.
Kronoberg

Ser inget problem med bussbiljettpriserna

1:14 min

Moderaten och ordföranden för Regionförbundet Södra Småland Roland Gustbée ser inget problem med den kraftiga prisutveckling som har varit inom kollektivtrafiken i Kronoberg.

Som P4 Kronoberg tidigare berättat har priset på månadskort för buss och regionaltåg ökat med 72 procent under de senaste tio åren. Roland Gustbée, moderat och ordförande i regionförbundet Södra Småland säger att ökningen är stor men rimlig.

-- Ökningen är rimlig för att alternativet skulle vara att skattebetalarna skulle behöva stå för ännu mer av kostnaderna vilket jag inte tycker vore rimligt.

Hög ökning sett över tio år

Det är regionförbundet södra Småland som är ansvariga för kollektivtrafiken i länet. Ordförande Roland Gustbée säger att det är liten del av resenärerna som har drabbats av den 72 procentiga prisökningen på månadskort som gäller i hela länet. 

– Det är en ganska hög ökning sett över tio år. Men om man jämför med andra kostnader som att till exempel pendla med bil så är det inte så anmärkningsvärt.

De flesta åker kortare sträckor och påverkas inte

De flesta resenärerna åker kortare sträckor och köper zonkort. Roland Gustbée säger att prisökningen beror på olje-, bensin- och fordonspriser.

– Vi kommer inte sänka priserna, sannorlikt kommer bränslepriserna att fortsätta och öka och vi kommer ha nya bussar från och med nästa år. Vi hoppas att vi kan förbättra med kvalité istället.  

Linnéa Olsson
linnea.olsson@sverigesradio.se

Fråga

Bussbiljetten har blivit 72 procent dyrare

De tio senaste åren har biljettpriserna hos Länstrafiken Kronoberg ökat med 72 procent, en av de absolut största ökningarna i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista