Anna-Karin Fridh, arrangör bakom karnevaltåget för Ljungby Pride. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
Ljungby

Pridekarneval i Ljungby

1:45 min

Medan pridefestivalen pågår för fullt i Stockholm görs de sista förberedelserna för en lokal motsvarighet under Ljungbydagarna. Anna-Karin Fridh, en av arrangörerna är övertygad om att en kärleksfestival i Ljungby är nödvändig.

– Ingen får sticka ut i Ljungby. Vi är inte ute efter att jäklas med någon utan vi vill att folk ska respektera varandra som de är. Ljungby behöver faktiskt lära sig, nu är det dags att släppa trångsyntheten.

Valde att gå i regnbågens färger

Varje år under Ljungbydagarna går både företag och privatpersoner för att visa upp sig i ett karnevalståg genom staden. I tåget förra året valde en grupp män att klä sig i kvinnokläder och i regnbågens färger.

Det resulterade i stenkastning och trakasserier och Anna-Karin Fridh känner flera personer som har valt att flytta från Ljungby för att våga komma ut som bi- eller homosexuella. Och tio år efter att hennes bisexuella kompis blivit misshandlad på grund av sin läggning tänkte Anna-Karin Fridh och en väninna att det var dags att göra något.

– Vi startade den här gruppen för att visa vårt stöd och det slutade med att vi kommer att ha ett pridetåg under Ljungbydagarna.

Polisen är förvarnad

Nu är polisen förvarnad, regnbågsflaggor är hämtade och musiken är färdiginspelad för de 70-tal personer som är anmälda till Ljungby Prides egen karnevalgrupp.

Fredagen den 17 augusti klockan 18 skjuts tåget iväg och först i prideledet kommer frihetsgudinnan gå som en symbol för att kärlek är lika med frihet. Bakom henne kommer ett kvinnligt par gå i full bröllopsmundering för att sedan gifta sig några dagar senare.

"Man ska inte behöva skämmas längre"

Får arrangörerna drömma så kan det här i slutändan leda till en mötesplats för HBTQ-personer i Ljungby, på samma sätt som RFSLs Café Strawberry fungerar i Växjö. Men det viktigaste, säger Anna-Karin Fridh, är det enkla budskapet att det är okej att vara den man är.

 – Man ska inte behöva bli misshandlad för att man älskar någon av samma kön eller skämmas och inte våga visa vem man är oavsett om man är homo eller hetero. Det ska vara okej oavsett och vi vill att det ska finnas en sån del i Ljungby också, säger Anna Karin Fridh med eftertryck och tillägger: Det är 2012 så det är dags nu, folk ska inte behöva skämmas längre.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista